Follow by Email

Thursday, 10 July 2014

The Ikon - Church Road Barnes

Last week saw the roof wetting soirée  of one of the first projects I embarked on as the independent entity of Catherine White Interiors.  From concept sketches three years ago, we are now almost finished!  Just a few finishing touches to go in along with the furniture and then we are done.  

The house is spread out over four entire floors of the prominent property overlooking Barnes Pond in South West London.  Two reception rooms (including an open plan kitchen and bar) a generous master suite with a steam room, along with a cinema room, maid's quarters, and two guest suites, and a study.

The planning concept behind the house was to keep the private spaces (suites and study) clearly separate from the more public spaces.  The client enjoys cooking and spending time with friends, so it made sense to create entertaining spaces that really work.  The two reception rooms are stacked one on-top of each other, so we opened up the floor to connect them and create one big party area.  This opens up onto a large deck and then one further.  No shortage of space, which was well used as he had 160 guests!

There is a clear circulation path through the property, with the stairs and lift in the same area allowing easy navigation of the large property.

The strongest design elements are the feature stair which is made of slate and steel and the void which exemplifies the minimalist ethos of the project, with it's fuss-free steel, glass and lighting elements.  The bar is made of Slate and Zinc and was a big hit with the guests, it's curvilinear shape contrasting with the rest of the property.

We kept the materials palate very minimal, only using steel, slate, glass, plaster and gorgeous large format timber in the main spaces.

A massive team effort, with a fantastic result!  


Slate and Steel Treads Cantilevered from the Structural Wall




Glass Ballustrade with Steel Wrap

Void connecting the two main entertaining spaces
Slate and Zinc Bar


Proving to be a great entertaining space



New lift for ease of circulation internally

Excited designer!  Great seeing my dreams come to life!

Team and Suppliers:

Project Manager : Avis Appleton and Associates
Contractor: M & J Development
Lighting Designer: Light IQ
Kitchen: Extreme Kitchens
Flooring: Texfield


No comments:

Post a Comment